Siirry pääsisältöön

Kodinhoitohuone ja maalin sävy

Viikonloppuna tehtiin kodinhoitohuone valmiiksi. Vielä lauantai-aamuna se näytti tilavalta. Tapetoin kaksi seinää, päätyseinään tuli näyttävä kukkatapetti ja pitkälle seinälle siihen kuuluva perustapetti. Tapetilla saa näyttävää pintaa aikaiseksi, pidän siitä paljon enemmän kuin maalipinnasta. Meidän lapsuudessa meillä ei käytetty juuri tapettia, koska isä inhosi tapetointia yli kaiken. Luulen ettei isä ole ainoa tuon ajan mies, joka on tätä mieltä. Tapetit täytyi monesti turvottaa pöydällä ja liisteriä oli täten jokapaikassa. Liisterit levitettiin aina tapettiin, joten sen seinälle saaminen oli tuskallista. 






Nykytapetointi on monesti sitä, että liisteri levitetään seinään ja tapetti laitettaan perään. On helppoa ja vaivatonta rullata tapetti suoraan pahvilaatikosta seinälle. Minä rakastan tapetointia yli kaiken ja tapetoisin varmasti koko talon, jos budjetti antaisi periksi :) Tapetin poistokaan ei ole temppu eikä mikään, varsinkin jos pohjat on maalattu. Vaikka pohjien maalaaminen ei sillä hetkellä tuntuisi tarpeelliselta, se kannattaa tehdä jatkoa ajatellen. Tapetit kyllä lähtee pinnasta kuin pinnasta kastelemalla. Itse olen sitä mieltä, että paras keino on kuuma fairyvesi telattuna seinälle. Tällä tavalla kun kastelee tapetit muutamaan otteeseen, niin lähtevät varmasti.

Kun tapetit kuivuivat, kasasin IKEA:n kalusteet, mikä myös on minun suurta lempipuuhaa. Harmi vain kun nyt kodinhoitohuoneen jälkeen ainoa kaluste on enää kenkäkaappi. Meille tuli oviaukon viereen 60cm siivouskomero, tason alle pesukone ja vetolaatikosto huoneen perälle. Otimme vain yhden yläkaapin, koska jätimme varauksen kuivausrummulle. Yläkaapin ovet aukeavat ylöspäin. 

Olen metsästänyt täydellistä harmaan sävyä nyt jo aika pitkään, väri 1916 tuntui jo hetken hyvältä, kunnes ymmärsin että se on violetti. Tärkeintä harmaan sävyssä minulle on, että se ei sinerrä eikä punerra. Nyt löysin viimein oikean hiekkaisen sävyn, joka kaupassa katsottuna näytti vihreältä. Se on täydellinen sävy ja käy meidän lattiaan ja myös mustaan väriin (mitä meillä jostain kumman syystä aika paljon on). Sävy 1908 on se meidän väri ja nyt sitä ei enää muuteta, viides kerta toden sanoi. Onneksi en ostanut jokaista sävyä isoa pönttöä maalia, vaan sain ne testattua pikkupurkeilla. 


Violetin seinän ylimaalaus. Jokatapauksessa pohjamaalin päälle piti maalata kahdesti. Viimeinen väri oli nyt se oikea.





Uusi WC on nyt valmis, pönttökin on nyt paikallaan. Karmit ja puuttuvat ovet asennetaan kun lattia on tehty, joten tämä vessa on hetken oveton. Kaikkien huoneiden ovet ovat tällähetkellä kolmepeiliset, ja joskus olisi haaveena vaihtaa kaikki yksipeilisiksi. Vessojen ja tuulikaappien ovet tulevat nyt yksipeilisenä, niin niitä ei tarvitse enää vaihtaa. 




Keittiössä sijaitseva "leivari" (lainaten ystävääni, joka vetää lyhenteen kaikista sanoista) tasoitetaan tasaiseksi antiikkilaastilla. Tero veti jo yhden kerroksen, eikä se riitä. Leivinuuni haisi villasukalle monta päivää vielä tasoituksen jälkeen. Seuraavaa kertaa odotellessa... Tällä viikolla olisi haaveissa saada vierahuoneen seiniä eteenpäin ja takkahuoneen laipiota piiloon. Lunta tulee tälläkin hetkellä, joten Tero the timpuri on todennäköisesti enemmän traktorin ratissa, kun laipion teossa. Mutta katsotaan, kyllä me alkuvuodesta päästään siihen asumaan :)





Kommentit

  1. Totta kyllä, että tapetti on kalliimpaa kuin maalaaminen. Meillä on vain yksi seinä tapettia ja muuten ollaan maalattu. Viime viikolla maalattiin uusi tehosteseinä kotiimme. Hienolta näyttää tuo tapetti. https://www.maalausliiketuimala.fi/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinien kittaus ja pohjamaalaus

Ikkunat on nyt maalattu kolme kertaa ja niistä tuli aika hyvät pelkästään sillä että vain sisin pinta on maalattu. Ikkunoissa oli kumitiiviste lasin reunoissa, mikä toisaalta helpotti rajaamista. Koulussa meille opetettiin, että maalarinteippiä ei käytetä juuri mihinkään. Tarkat paikat pitää vain opetella tekemään ilman teippejä ja niin on nopeampikin. Ainoastaan jos kumitiivistettä ei olisi ollut niin ikkunaan kumitiivisteen paikalle olisi voinut vetää tetramassan ja päälle maalin. Tämä on siistein tehdä teipin kanssa, joka poistetaan heti maalin levityksen jälkeen. Seiniin on saatu jo levyjä paikalleen ja sitä mukaa niitä nauhoitetaan. Tästä voin kirjoittaa vähän vinkkiaiheisesti, nimittäin vaihe on työläs ja monessa kohtaa on tyrimisen vaara. Eli ensin sauman (mikä on syvennetty) yli levitetään tasoitetta, johon nauha kiinnitetään. Sitten kapealla lastalla painetaan nauha kiinni tasoitteeseen ylhäältä alas. Tässä vaiheessa kaiken ilman täytyy tulla pois nauhan ja tasoit

Kylppärin kasaus

Siinä vaiheessa kun ruettiin hakemaan remonttilainaa niin suunniteltiin budjetti. Otimme pohjapiirustukset esille ja huone kerrallaan mietittiin, mitä uusitaan ja mitä tämä tulee maksamaan. Tämän jälkeen lisäsin huonekohtaiseen summaan muutamia satoja lisää, koska pienistä puroista syntyy iso joki. Ja remontin kuluessa ollaan huomattu, että tämä oli todellakin tarpeen. Jos laatoissa säästettiin pari sataa, meni se säästö nopeasti kaatopaikkakeikkoihin, laasteihin ja muihin pieniin asioihin joita kertyy. Näitä on vaikea budjettiin laskea, joten muutaman satasen lisäys sinnetänne on ihan paikallaan. Ja tällä hetkellä olemmekin aika hyvin pysyneet budjetissa.  Kylppäriin meillä oli varattu 3000e ja saunaan 1500e. Summat vaikuttavat joidenkin mielestä alhaiselta, mutta työlle ei ole laskettu hintaa, eikä tämä vielä niin raskaalta ole tuntunut, että sitä tarvitsisi miettiä. Kun remontti alkoi, niin ollaan tehty melkein joka ilta jotakin. Muutamia iltoja on pidetty ihan vapaana, mutta v

Lattialämmitysputken asennus ja muuta oheistyötä

Tosiaan remontointi on hidastunut, kun palasimme töihin. Mutta pääsemme tekemään iltaisin muutamia tunteja ja viikonloput on tosi tehokkaita, kun päästään tekemään aamusta iltaan! Mitattiin lattialämmityspiirien pituudet mitalla ja putkimies tilasi putket sen mukaan. Putkari antoi meille lainaan kätevän hyrrän, johon sai putkikiepin rullaamaan nätisti, eikä toisen tarvinnut kannatella sitä käsissään. Tuo kieppi nimittäin menee todella nopeasti sekaisin, jos hätäilee kiepityksen kanssa.   Lattialämmitysurat täytyy primeroida hyvin, että kuumaliima jää uraan hyvin kiinni. Kun primeri on kuivunut voidaan putki levittää ja sitä mukaa se kannattaa liimata hyvin kuumaliimalla uraan. Koska siinä vaiheessa kun urat täytetään massalla, pyrkii se putki sieltä nousemaan. Mitä korkeammalla urasta se putki törröttää, sitä korkeammalle täytyy tasotetta laittaa ja tasoite maksaa! Eli kannattaa tehdä urasta vaikka reilusti liian syvä. (Esim. meidän putki oli 17mm ja urat 25mm syvät, eikä