Siirry pääsisältöön

Seinien kittaus ja pohjamaalaus

Ikkunat on nyt maalattu kolme kertaa ja niistä tuli aika hyvät pelkästään sillä että vain sisin pinta on maalattu. Ikkunoissa oli kumitiiviste lasin reunoissa, mikä toisaalta helpotti rajaamista. Koulussa meille opetettiin, että maalarinteippiä ei käytetä juuri mihinkään. Tarkat paikat pitää vain opetella tekemään ilman teippejä ja niin on nopeampikin. Ainoastaan jos kumitiivistettä ei olisi ollut niin ikkunaan kumitiivisteen paikalle olisi voinut vetää tetramassan ja päälle maalin. Tämä on siistein tehdä teipin kanssa, joka poistetaan heti maalin levityksen jälkeen.






Seiniin on saatu jo levyjä paikalleen ja sitä mukaa niitä nauhoitetaan. Tästä voin kirjoittaa vähän vinkkiaiheisesti, nimittäin vaihe on työläs ja monessa kohtaa on tyrimisen vaara.

Eli ensin sauman (mikä on syvennetty) yli levitetään tasoitetta, johon nauha kiinnitetään. Sitten kapealla lastalla painetaan nauha kiinni tasoitteeseen ylhäältä alas. Tässä vaiheessa kaiken ilman täytyy tulla pois nauhan ja tasoitteen välistä. Kun nauha on varmasti hyvin niin sauma tasoitetaan yli. Kannattaa jo vetää saumasta leveämpi mitä se on, koska tasoite kutistuu ja sauman kohta painuu montulle ja montun tasoitus siististi vaatii sen että tämä alue häivytetään suuremmalle alalle. Sen näkee viimeistään pohjamaalin levityksen jälkeen ;)



Tuossa vaiheessa sitä ei kannata jäädä lähmimään ja liiemmin silittelemään, koska sauman joutuu käsittelemään vielä vähintään kerran. Kun saumat ja kitatut ruuvin reijät on kuivat, ne hiotaan (100 karkeus paperissa on hyvä) ja kitataan uudelleen. Kuivumisen jälkeen viimeisestä hionnasta on tultava siisti. Rajat häivytetään niin, että ne ei kädellä tunnusteltaessa tunnu miltään.



Hiomisen jälkeen 


Ja sitten. Kuulen töissä usein sitä, että "me maalataan itse, kun kaikkihan sen osaa". No, ei osaa. Jos haluaa taas sen ammattimaisen tuloksen, niin siihen tarvitaan vähän enemmän paneutumista. Kerran asiakas maalasi hikipäässä ristiinrastiin sohien kuivalla telalla ja ähisi kun on siitäkin hommasta tehty niin vaikeaa. Yksi asiakas kertoi, miten oli joutunut käymään fysioterapiassa useita kuukausia laipion maalattuaan. (Huojuvalta jakkaralta käsin, ilman jatkovartta) Näitä riittää.

Joten jos nyt tarvitsee maalausvinkkiä niin väännän pohjamaalauksen rautalangasta. Maaliksi himmeä maali (asteikolta 1-7), itsellä pohjana Ässä 1. Työhön tarvitaan: jatkovarsi, iso ja pieni rissa (tela) pitkällä karvalla, että maalinnostokyky on maksimissaan. Myös maalikaukalo (iso, sen pikkulimpuran voi viskata menemään) ja sivellin tarvitaan.




  • Siveltimellä käydään läpi nurkat ja seinän yläreuna, jonka jälkeen häivytetään rajat haamumaiseksi pikkurissalla. Kaikki tasoittet täytyy käydä myös pikkurissalla läpi ennen ylimaalausta. Tasoite imee maalia enemmän kuin kipsilevyseinä ja kuivaessaan jää ikävästi näkyviin. Myös näiden rajat häivytetään, että ylimaalaamisen jälkeen kukaan ei löydä seinästä enää sauman paikkaa tai ruuvinreikää.







Sitten ylimaalaus. Ja nyt iso rissa laitetaan jatkovarteen. Maalia levitetään seinälle reilusti sahaten ylös ja alas. Kun maalia on levitetty noin metrin matkalle, maalattu pinta oikaistaan eli vetäistään kerran ylhäältä alas ja limittäen vierestä uudestaan. Näin hakkausjälki maalissa on samansuuntainen. Jos oikaisua ei tee niiin sahauskuvio näkyy valaistuksen ollessa otollinen. Näin käydään läpi kaikko jo pohjustetut seinät ja tulos on tasainen. Ennen lopullista maalia pinta hiotaan kevyesti 120 paperilla, että pienimmätkin roskat lähtee pinnasta. Pintamaali levitetään samaa kaavaa käyttäen.



Tero teki tällä välin olohuoneeseen valesokkelinkorjausta ja löysi mehiläisen pesän!


Tuleva viikko menee touhutessa kaikkea muuta kuin remonttia, tämä väliasuntokin täytyy laittaa välillä asumiskelpoiseksi kun tässä remontoidessa ei jää aikaa mihinkään muuhun elämään. Kirjoitan taas kun tapahtuu.



Kommentit

  1. Eihän kaikki osaa maalata ja varsinkaan mitään hyvää jälkeä. Meillä tehtiin juuri tasoitetyöt. Onneksi saadaan uudet maalit seiniin, niin näyttää raikkaammalta tilat. https://www.maalausliikelaaperi.fi/tasoitetyot

    VastaaPoista
  2. Tuo tasoitus meillä on hieman mielenpäällä, kun tiedämme, että maalaustyöt tullaan tulevaisuudessa tekemään. Meillä ei ole siitä kokemusta sen enempää, ainoastaan muutamista blogeista olemme saaneet vinkkejä. Kiva seurata muiden projekteja myöskin.
    https://www.wisi.fi/maalaustyot/sisamaalaus

    VastaaPoista
  3. Meillä maalaustyöt pitäisi aloittaa. Ainut vain, että seinissä on koloja ja ne pitäisi myös täyttää. Sekä paukamia. Ei siis tule siistiä ennenkuin se on kunnolla tasoitettu. http://www.anttik.fi/maalausurakointi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylppärin kasaus

Siinä vaiheessa kun ruettiin hakemaan remonttilainaa niin suunniteltiin budjetti. Otimme pohjapiirustukset esille ja huone kerrallaan mietittiin, mitä uusitaan ja mitä tämä tulee maksamaan. Tämän jälkeen lisäsin huonekohtaiseen summaan muutamia satoja lisää, koska pienistä puroista syntyy iso joki. Ja remontin kuluessa ollaan huomattu, että tämä oli todellakin tarpeen. Jos laatoissa säästettiin pari sataa, meni se säästö nopeasti kaatopaikkakeikkoihin, laasteihin ja muihin pieniin asioihin joita kertyy. Näitä on vaikea budjettiin laskea, joten muutaman satasen lisäys sinnetänne on ihan paikallaan. Ja tällä hetkellä olemmekin aika hyvin pysyneet budjetissa.  Kylppäriin meillä oli varattu 3000e ja saunaan 1500e. Summat vaikuttavat joidenkin mielestä alhaiselta, mutta työlle ei ole laskettu hintaa, eikä tämä vielä niin raskaalta ole tuntunut, että sitä tarvitsisi miettiä. Kun remontti alkoi, niin ollaan tehty melkein joka ilta jotakin. Muutamia iltoja on pidetty ihan vapaana, mutta v

Lattialämmitysputken asennus ja muuta oheistyötä

Tosiaan remontointi on hidastunut, kun palasimme töihin. Mutta pääsemme tekemään iltaisin muutamia tunteja ja viikonloput on tosi tehokkaita, kun päästään tekemään aamusta iltaan! Mitattiin lattialämmityspiirien pituudet mitalla ja putkimies tilasi putket sen mukaan. Putkari antoi meille lainaan kätevän hyrrän, johon sai putkikiepin rullaamaan nätisti, eikä toisen tarvinnut kannatella sitä käsissään. Tuo kieppi nimittäin menee todella nopeasti sekaisin, jos hätäilee kiepityksen kanssa.   Lattialämmitysurat täytyy primeroida hyvin, että kuumaliima jää uraan hyvin kiinni. Kun primeri on kuivunut voidaan putki levittää ja sitä mukaa se kannattaa liimata hyvin kuumaliimalla uraan. Koska siinä vaiheessa kun urat täytetään massalla, pyrkii se putki sieltä nousemaan. Mitä korkeammalla urasta se putki törröttää, sitä korkeammalle täytyy tasotetta laittaa ja tasoite maksaa! Eli kannattaa tehdä urasta vaikka reilusti liian syvä. (Esim. meidän putki oli 17mm ja urat 25mm syvät, eikä