Siirry pääsisältöön

Lattialämmitysputken asennus ja muuta oheistyötä

Tosiaan remontointi on hidastunut, kun palasimme töihin. Mutta pääsemme tekemään iltaisin muutamia tunteja ja viikonloput on tosi tehokkaita, kun päästään tekemään aamusta iltaan! Mitattiin lattialämmityspiirien pituudet mitalla ja putkimies tilasi putket sen mukaan. Putkari antoi meille lainaan kätevän hyrrän, johon sai putkikiepin rullaamaan nätisti, eikä toisen tarvinnut kannatella sitä käsissään. Tuo kieppi nimittäin menee todella nopeasti sekaisin, jos hätäilee kiepityksen kanssa.




 
Lattialämmitysurat täytyy primeroida hyvin, että kuumaliima jää uraan hyvin kiinni. Kun primeri on kuivunut voidaan putki levittää ja sitä mukaa se kannattaa liimata hyvin kuumaliimalla uraan. Koska siinä vaiheessa kun urat täytetään massalla, pyrkii se putki sieltä nousemaan. Mitä korkeammalla urasta se putki törröttää, sitä korkeammalle täytyy tasotetta laittaa ja tasoite maksaa! Eli kannattaa tehdä urasta vaikka reilusti liian syvä. (Esim. meidän putki oli 17mm ja urat 25mm syvät, eikä sekään ole liikaa, joissain kohdissa oli aika tuskaa saada putki pysymään ja mieluummin liian syvät urat, ettei piikatessakaan tarvitse olla niin tarkka.)




Kodinhoitohuone


Putken asennuksessa ei mennyt kauaa, mutta liimaa olisi pitänyt olla enemmän. Sitten kun putki pysyi urassaan, niin putket koeponnistettiin paine-ilmalla, koska sekin mahdollisuus on että putket ovat viallisia valmiiksi tehtaalta tullessaan. Jos vuotoa ilmenee, niin tässä kohtaa vuoto huomataan. On ikävämpää huomata se sitten, kun vesi kiertää jo putkissa. Urat täytettiin lattialämmitystasoitteella. Kun tämä vaihe oli ohi, putsasimme lattian ylimääräisistä laastijäämistä. (Tämä oli työläs vaihe, kun jätettiin urat kuivumaan useaksi päiväksi ja tasoite kerkesi kovettua todella kovaksi). Kaikista paras olisi tökkiä jäämät pois jo samana iltana, mutta kun ei ole mahdollisuutta tehdä töitä kellon ympäri. 

Tässä vaiheessa meidän täytyi valaa olohuoneen lattia samaan korkoon muiden huoneiden kanssa. Jotta lattiat oli saatu samaan tasoon, oli parkettilattian alalta betonivalu jätetty 15mm alemmas kuin muiden huoneiden lattiat. Ensin ajattelimme, että laitamme tähän vain eritasolistat, mutta nyt kun näimme tilan kokonaisena, niin eihän se tule kuuloonkaan. Valumassat tuli maksamaan jotain 300e, mutta budjettiin oli onneksi se varattu, varalta. Minä toimin sekoittajana ja Tero valoi lattian samaan tasoon.

 



Tämän kuivuttua päästiin tasoittamaan koko lattia ja talosta tuli sen jälkeen paljon valmiimman näköinen. Primerit lattiaan ja tasoitetta perään. Tasoitetta meni semmoiset 20 säkkiä ja hintaa sille noin 300e. Eli nyt taas periaatteessa "näkymättömään" työhön on uponnut 600e ja aivan huomaamatta. Vieraat ei sitä huomaa mitä vinyylilankun alla on. Nyt on työmaalla paljon mukavampi kävellä, kun ei nilkat nyrjähdä uriin astuessa. 



Minä olen maalannut aina laipioita, kun siihen hyvä sauma tulee. Pesin laipiot maalipesulla ja pesuvesi oli mustaa jo muutaman vedon jälkeen. Vaikka laipion pesu tuntuu turhalta, niin sen työn tuloksen kyllä näki, kun se oli ohi. Pohjat maalasin kertaalleen MultiStop erikoispohjamaalilla, mikä sitoo puun keltaiset uuteaineet yhteen kerrokseen, eikä päästä niitä kuultamaan enää myöhemmissä pinnoissa. Tämän jälkeen paneleiden väliin jäävät raot tulevat hyvin mustana esille. Naaraspontti "löystyy" ajan myötä ja alkaa roikkua ja se rako näkyy selvästi valkoisessa katossa. Jos haluaa oikeasti ammattimaisen näköisen tuloksen laipion maalauksesta niin raot kannattaa täyttää tetramassalla (akryylimassalla) ja minun mielipide on, että laipiot maalataan leveällä siveltimellä panelin suuntaisesti. Olen nähnyt monet telalla maalatut laipiot, mutta tulos on ollut jokakerta tunkkainen.


Kuvassa näkyy raot, joita ei ole vielä tetrattu. 
 

Maalaan laipiot neljään kertaan. Kerran Multistopilla ja loput kolme kertaa panelikattomaalilla. Kolmen kerran jälkeen tulos näyttää aina kohtalaiselta ja luulen että moni sen hyväksyisi, mutta tarkasti katsottuna sieltä näkyy vielä häivähdyksiä vanhasta, joten olen aina vetänyt sen neljännen kerran maalia, että tarkkasilmäisinkään ei pääse asiasta sanomaan :) Tasoitin myös tulevan keittiön taustat valmiiksi ja nyt alkaa pahimmat purku- ja rynttähommat olemaan ohi. 

Kun saadaan lattioihin lämmöt kiertämään, laitetaan patterit menemään ja Tero alkaa tehdä ulkoseinien korjauksia. Luin juuri yhden hyvän kirjoituksen valesokkelitaloista, ja osassa niistä ollaan suurissa ongelmissa mikrobikasvustojen kanssa, ja monet vuodet ihan tietämättään. Osa ei oireile tällaiseen mitenkään ja toiset todella herkästi. Kun maan alla oleva puurakenne nostetaan betonilaatan korkeuteen harkon päälle, päästään tästäkin vitsauksesta. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus uusia myös jo olemassaolevat salaojat, että varmistetaan vesien valuminen pois talon läheisyydestä.



Ainoa huone, missä on valmis lattia. Tämmöiset paikat täyttyy romulla välittömästi. Ja kaikki roipe on tarpeen. 


Mutta seuraavan kerran todennäköisesti levytystä tai jotain muuta kasausta.. 


Kommentit

  1. En ole nähnytkään näin asennettavan vaan harjateräsverkon kanssa. Kiitos kattavista kuvista, kiva tutustua erilaisiin remonttikohteisiin. Tämä erityisesti kiinnostaa nyt kun meillä alkaa lattialämmityksen asennus myös. https://www.mkraudoitus.fi/raudoitteet/

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä kirjoituksesta. Mielenkiintoista lukea lattialämmityksen eri työvaiheista. Putkimies ilmeisesti auttaa lattialämmityksen asentamisessa myös putken tilaamisen lisäksi? Meillä Vaasassa on tarkoituksena remontoida meidän omakotitalo vuoden sisällä. Lattialämmitys meillä käynyt myös mielessä joten täytyy luultavasti kysyä alan ammattilaiselta miten tämä voisi onnistua meidän talossa. Talotekniikan osalta luultavasti putkistot muutenkin kaipaavat jo uusimista joten iso urakka edessä. Yhden putkiremontteja tekevän yrityksen sivut jo löysin joten täytyykin jo tänään soitella ja kysyä lisää. https://www.palosaarenputkipalvelu.fi/putkiremontit

    VastaaPoista
  3. Tarvitseko apua lattianlämmityksen kanssa apua tai etsitkö luotettavaa tekijää? https://kodinplaza.fi kautta kilpailutat tarvitsemasi palvelun nopeasti! Yhdellä tarjouspyynnöllä vertailet yritysten hinnat, ehdot, arvostelut, takuut ja referenssit!

    VastaaPoista
  4. En ole koskaan nähnytkään, miltä se näyttää kun näitä putkia asennetaan. Meillä on mökki, ja olemme harkinneet sinne lattialämmityksen hankkimista. Täytyykin hieman miettiä vielä asiaa, ja sitten lähettää mahdollisesti muutamat tarjouspyynnöt. https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinien kittaus ja pohjamaalaus

Ikkunat on nyt maalattu kolme kertaa ja niistä tuli aika hyvät pelkästään sillä että vain sisin pinta on maalattu. Ikkunoissa oli kumitiiviste lasin reunoissa, mikä toisaalta helpotti rajaamista. Koulussa meille opetettiin, että maalarinteippiä ei käytetä juuri mihinkään. Tarkat paikat pitää vain opetella tekemään ilman teippejä ja niin on nopeampikin. Ainoastaan jos kumitiivistettä ei olisi ollut niin ikkunaan kumitiivisteen paikalle olisi voinut vetää tetramassan ja päälle maalin. Tämä on siistein tehdä teipin kanssa, joka poistetaan heti maalin levityksen jälkeen. Seiniin on saatu jo levyjä paikalleen ja sitä mukaa niitä nauhoitetaan. Tästä voin kirjoittaa vähän vinkkiaiheisesti, nimittäin vaihe on työläs ja monessa kohtaa on tyrimisen vaara. Eli ensin sauman (mikä on syvennetty) yli levitetään tasoitetta, johon nauha kiinnitetään. Sitten kapealla lastalla painetaan nauha kiinni tasoitteeseen ylhäältä alas. Tässä vaiheessa kaiken ilman täytyy tulla pois nauhan ja tasoit

Kylppärin kasaus

Siinä vaiheessa kun ruettiin hakemaan remonttilainaa niin suunniteltiin budjetti. Otimme pohjapiirustukset esille ja huone kerrallaan mietittiin, mitä uusitaan ja mitä tämä tulee maksamaan. Tämän jälkeen lisäsin huonekohtaiseen summaan muutamia satoja lisää, koska pienistä puroista syntyy iso joki. Ja remontin kuluessa ollaan huomattu, että tämä oli todellakin tarpeen. Jos laatoissa säästettiin pari sataa, meni se säästö nopeasti kaatopaikkakeikkoihin, laasteihin ja muihin pieniin asioihin joita kertyy. Näitä on vaikea budjettiin laskea, joten muutaman satasen lisäys sinnetänne on ihan paikallaan. Ja tällä hetkellä olemmekin aika hyvin pysyneet budjetissa.  Kylppäriin meillä oli varattu 3000e ja saunaan 1500e. Summat vaikuttavat joidenkin mielestä alhaiselta, mutta työlle ei ole laskettu hintaa, eikä tämä vielä niin raskaalta ole tuntunut, että sitä tarvitsisi miettiä. Kun remontti alkoi, niin ollaan tehty melkein joka ilta jotakin. Muutamia iltoja on pidetty ihan vapaana, mutta v