Siirry pääsisältöön

Purkuloma

Tämä viikko oli meidän purkuloma ja saatiinkin todella hyvin aikaiseksi. Saunan teko jätettiin tauolle, koska täytyy saada "iso puoli" asumiskuntoon kahdessa kuukaudessa. Asutaan nyt äitini luona, hän on ulkomailla kaksi kuukautta ja asutaan sitten yhteismajoituksessa jos aika ei riitä. Ollaan molemmat sitä mieltä, että remontin täytyy olla täysin ohi ennenkuin Murtorantaan muutetaan. 

Kylppärin tilanne on hyvä.


Lomaa edeltävänä viikonloppuna tyhjensimme vielä taloa. Kaksi makuuhuonetta on remontoitu vastottain, ja niitä ei rempata tämän remontin yhteydessä, joten kaikki säilytettävä tavara survottiin huoneisiin. Alkuviikosta aloitimme maton irroituksen. Matto oli liimattu kiinni oikein esimerkillisesti, eikä se lähtenyt lastalla, repimällä eikä petkeleellä. Matto vain repeytyi ohuiksi suikaleiksi, joten päätimme hioa sen pois koneellisesti. Siihen meni kahdelta hengeltä yksi täysi työpäivä. Homman saa hoidettua melkein pölyttömästi, kun on hyvä alipaineistus. 






Vesikiertoinen lattialämmitys tulee olohuoneeseen, keittiöön ja tulevaan "ompelimoon", (ent. apukeittiö). Uritettavaa alaa tuli noin 70m2, tähän lattialämmitys jaettiin neljään piiriin. 1. olohuone, 2. keittiö 3. ompelimo, eteinen ja 4. kodinhoitohuone. Putkimies sanoi että urat kannattaa tehdä spiraalimallilla, se on nykyisin suositeltavampaa ja jakaa lämmön lattiassa tasaisesti. Tämä olikin helpompi piirtää, kun kuljetti vain kokoajan kahta uraa vierekkäin ympyrässä kohti huoneen keskustaa. Uritus kesti monta päivää, minulla oli urittajan pesti ja Tero tuli perästä ja piikkasi uria auki. Ja tästä aiheutuu betonirouhua kerättäväksi ihan pitkäksi aikaa. 







Kun alussa suunniteltiin remonttia, katsoimme pohjapiirustusta ja päätimme että tilaa täytyy avartaa. Olohuone oli talon päädyssä omana tilanaan seinien ympäröimänä. Keittiö on iso, mutta sekin oli omana tilanaan. Näiden keskellä sijaitsi vanha sisäänkäynti eteisineen ja vessoineen. (WC on remontoitu Teron toimesta muutamia vuosia sitten, joten sekin jää entiselleen) Suunniteltiin, että otamme ylimääräiset seinän tumpit pois ja saadaan tilasta avarampi. Nyt se näyttää ihan liikuntahallilta, kun seinälevytkin on pois myös seinistä, mitkä jäävät paikoilleen. Poistamme kaikki entiset seinälevyt ja uusimme ne kipsilevyllä. Ja tähän on kaksi syytä 1. lastulevyseinien saumat ovat rumat, ja niitä on mahdotonta tasoittaa niin etteivät ne joskus ratkea. 2. lastulevyseiniin tarttuu kaikki hajut aikojen saatossa ja ne sisältävät formaldehydiä, mikä tuottaa huoneilmaan ns. pistävän vanhan talon hajun. Ei olla herkkänenäisiä, eikä nipoja, mutta haluttaan kyllä uuden talon tuoksu vasta rempattuun taloon! 







Ja sitten. Talossa oli ennen valtava vesivaraaja, jolle oli rakennettu oma pieni huone! Talossa lämmitettiin vedet ja huoneet ennen puulla, joten varaajalla piti olla kokoa. Nyt kun Tero hommasi Murtorantaan ilmavesilämpöpumpun, niin tämä rohjake jouti pihalle. Se olikin ollut operaatio, kun vesivaraaja on roudattu ulos niin näyttää äkisti että talo olisi rakennettu sen ympärille. Tämä vesivaraajan koppi jäi nyt ylimääräiseksi, joten ajateltiin tehdä siihen kodinhoitohuone. Revittiin vanhat levyt seinistä, hiottiin ja uritettiin lattia. Puhkaistiin seinään oven kokoinen reikä, mutta taidetaan jättää se avoinaiseksi takkahuoneeseen, ilman ovea. 





Nykyisen tuulikaapin vieressä sijaitsi "työvaatekomero", ja jo rakennusvaiheessa oli ajateltu että siihen voisi tehdä WC-varauksen. No nyt tässä remontissa se tuli ajankohtaiseksi. Tero piikkasi työvaatekomeron lattian pois ja kaivoi viemärin esiin puolen metrin syvyydestä. Siihen liitettiin tuleva WC:n viemäri. Lattia piti piikata myös auki sen takia, että lattialämmitysten piirit menevät WC:n lattian kautta pannuhuoneeseen. Vaikka talo on iso neliömääriltään, niin Wc:t on aika pieniä. Toisaalta eikai niistä tarvitse mitään isoja rakennellakaan, mutta 1200x1200 vessaan piti ihan miettä, miten laittaa kalusteet, että saa ne aukeamaan ilman että ovet osuu vessanpönttöön. 





Loppuviikosta sähkömies kävi ja kerrattiin mitä olisi tarkoitus muuttaa. Sähkömuutoksia tulee kaadettujen seinien ja keittiön osalta. Muuten kaikki pysyy ennallaan. Yhden pisrorasian toivoin lisää vanhaan eteiseen, että saa kuljettua imurin kanssa vaivattomammin. Nyt odotetaan lattialämmitysputkea, että saadaan se uriin ja lattia tasoitetuksi. Vasta tämän jälkeen päästään eroon ulkoseinien pattereista ja levyistä. Tämän jälkeen Tero pääsee tekemään valesokkelin korjaukset ulkoseinille.Yöt ovat jo kylmiä, eikä taloa voi jättää kylmäksi, joten toista lämmitystä täytyy pitää päällä.


On mukava haaveilla hetkestä, kun nämä on paikallaan :)


Ja nythän tämä tekeminen hidastuu taas radikaalisti, kun palataan töihin. Muutama päivä viikossa tulee olemaan kaikkea muuta elämää, että ei päästä edes työmaalle. Tavaran ajoissa ja roskien vienneissä menee monta tuntia illasta, jonka jälkeen pitää olla jo tekemässä ruokaa yms. Nyt tästä viisastuneena NOTE TO MYSELF: jos purat kokonaisen omakotitalon, käytä budjetista 1000e siihen että tilaat muutaman vaihtolavan pihaan. Roskien ajaminen on meille viikottaista ja siihen saa menemään usemman kympin viikoon. Eli varmasti kahden kuukauden ajalta vaihtolava olisi ihan hyvä vaihtoehto, eikä tarvitsisi itse ajaa pienellä kärryllä monesti viikoon jäteasemalle. 


Tämän hetken kuvaa ulko-ovelta

Kirjoittelen taas, kun jotain tapahtuu. Toivottavasti seuraavan kerran lattialämmityskaapelin asennusta ja lattian tasoitusta! 

Kommentit

  1. Meilläkin on pienet WC-tilat ja piti myös miettiä kuinka laittaa kalusteet, ettei ovi osu vessanpönttöön. Kun teimme remonttia, mietittiin pesevää WC:tä. Hankimme kuitenkin normaalin WC:n. https://www.viudetta.fi

    VastaaPoista
  2. Tsemppiä teidän projektiin. Talon purkaminen on kyllä vaativaa hommaa ja paljon roskaa kertyy työstä. Veljeni Turussa osti talon, minkä purki remontointia varten kokonaan. Hän alkuun yritti myös kuljettaa roskia itse autolla mutta tajusi, että tavaraa on niin paljon, että vaihtolavat olivat järkevä vaihtoehto. Tällä tavoin hän kertomansa mukaan ainakin säästi aikaa urakassa. https://www.okpalvelut.fi/vaihtolavat

    VastaaPoista
  3. Varmasti vaihtolava tosiaan on hyvä hommata, saa kaiken roinan ja purkutavaran samaan paikkaan ja siistiminenkin tapahtuu sitten helpommin. Täytyy tutulle tuota ehdottaa, heillä kun on alkamassa laajempi remontti. Hyvältä näyttää teidän urakka. Kovasti tsemppiä!
    https://www.mikakorkeamaki.fi/vaihtolavakuljetus

    VastaaPoista
  4. Meillä ollaan todella herkkiä pölylle, joten tuo alipaineistaja voisikin olla hyvä. Tuo purku on oma projektinsa. Muistan, me aikoinaan tehtiin sama urakka. Nyt kyse vain remontista.
    https://www.kivilinna.com/alipaineistajat-ja-ilmanpuhdistimet

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinien kittaus ja pohjamaalaus

Ikkunat on nyt maalattu kolme kertaa ja niistä tuli aika hyvät pelkästään sillä että vain sisin pinta on maalattu. Ikkunoissa oli kumitiiviste lasin reunoissa, mikä toisaalta helpotti rajaamista. Koulussa meille opetettiin, että maalarinteippiä ei käytetä juuri mihinkään. Tarkat paikat pitää vain opetella tekemään ilman teippejä ja niin on nopeampikin. Ainoastaan jos kumitiivistettä ei olisi ollut niin ikkunaan kumitiivisteen paikalle olisi voinut vetää tetramassan ja päälle maalin. Tämä on siistein tehdä teipin kanssa, joka poistetaan heti maalin levityksen jälkeen. Seiniin on saatu jo levyjä paikalleen ja sitä mukaa niitä nauhoitetaan. Tästä voin kirjoittaa vähän vinkkiaiheisesti, nimittäin vaihe on työläs ja monessa kohtaa on tyrimisen vaara. Eli ensin sauman (mikä on syvennetty) yli levitetään tasoitetta, johon nauha kiinnitetään. Sitten kapealla lastalla painetaan nauha kiinni tasoitteeseen ylhäältä alas. Tässä vaiheessa kaiken ilman täytyy tulla pois nauhan ja tasoit

Kylppärin kasaus

Siinä vaiheessa kun ruettiin hakemaan remonttilainaa niin suunniteltiin budjetti. Otimme pohjapiirustukset esille ja huone kerrallaan mietittiin, mitä uusitaan ja mitä tämä tulee maksamaan. Tämän jälkeen lisäsin huonekohtaiseen summaan muutamia satoja lisää, koska pienistä puroista syntyy iso joki. Ja remontin kuluessa ollaan huomattu, että tämä oli todellakin tarpeen. Jos laatoissa säästettiin pari sataa, meni se säästö nopeasti kaatopaikkakeikkoihin, laasteihin ja muihin pieniin asioihin joita kertyy. Näitä on vaikea budjettiin laskea, joten muutaman satasen lisäys sinnetänne on ihan paikallaan. Ja tällä hetkellä olemmekin aika hyvin pysyneet budjetissa.  Kylppäriin meillä oli varattu 3000e ja saunaan 1500e. Summat vaikuttavat joidenkin mielestä alhaiselta, mutta työlle ei ole laskettu hintaa, eikä tämä vielä niin raskaalta ole tuntunut, että sitä tarvitsisi miettiä. Kun remontti alkoi, niin ollaan tehty melkein joka ilta jotakin. Muutamia iltoja on pidetty ihan vapaana, mutta v

Lattialämmitysputken asennus ja muuta oheistyötä

Tosiaan remontointi on hidastunut, kun palasimme töihin. Mutta pääsemme tekemään iltaisin muutamia tunteja ja viikonloput on tosi tehokkaita, kun päästään tekemään aamusta iltaan! Mitattiin lattialämmityspiirien pituudet mitalla ja putkimies tilasi putket sen mukaan. Putkari antoi meille lainaan kätevän hyrrän, johon sai putkikiepin rullaamaan nätisti, eikä toisen tarvinnut kannatella sitä käsissään. Tuo kieppi nimittäin menee todella nopeasti sekaisin, jos hätäilee kiepityksen kanssa.   Lattialämmitysurat täytyy primeroida hyvin, että kuumaliima jää uraan hyvin kiinni. Kun primeri on kuivunut voidaan putki levittää ja sitä mukaa se kannattaa liimata hyvin kuumaliimalla uraan. Koska siinä vaiheessa kun urat täytetään massalla, pyrkii se putki sieltä nousemaan. Mitä korkeammalla urasta se putki törröttää, sitä korkeammalle täytyy tasotetta laittaa ja tasoite maksaa! Eli kannattaa tehdä urasta vaikka reilusti liian syvä. (Esim. meidän putki oli 17mm ja urat 25mm syvät, eikä