Siirry pääsisältöön

Kylppärin purku




Kun saimme asbestinäytteiden tulokset negatiivisena, purku voitiin aloittaa. Aluksi tietysti piikattiin laatat pois.Tässä vaiheessa oltiin kesälomalla, niin purkuhommat sujui leppoisasti, eikä tarvinnut raataa väsyneenä yömyöhään.
Laattojen poiston jälkeen pinnat hiottiin koneellisesti ja laattaliimat poistettiin. Laattaliima oli paikoittain tiukasti kiinni, mutta se oli toiminut myös ikäänkuin vesieristeenä tiiliseinän ja laatan välillä. 

Liiman alla tasoite melkein kuivaa. Tasoitteet hiottiin vielä pois.
Laatan päällä märkää.






Saunan ovi suunniteltiin keskelle saunaa. Alkuperäinen idea oli tehdä lauteet vastakkain ja laittaa kiuas keskelle, tästä syystä oven siirto. Tämän ajatuksen peruutti saunassa sijaitseva palomuuri, johon yhtyy myös muita talon hormeja. Lain mukaan sitä ei saa peittää paneleilla/puulla, ellei muurin paksuutta ole riittävästi. Harkitsimme jo uuden seinän muurausta palomuurin jatkoksi, mutta tulimme onneksi toisiin aatoksiin.

Saunaan tulee L-mallin lauteet, joka myöskään ei olisi mahdollista ilman oven siirtoa. Palomuuri tullaan päällystämään laatalla, näin ei jouduta muuraustyöhön. Suurensimme oviaukon niin että ovi tulisi keskelle. Tiiliseinään tämä oli suht helppoa, ajoimme isolla timanttirälläkällä urat molemmin puolin ja Tero hakkasi lekalla palat alas.




 Tämän jälkeen mittasimme lattian kosteudet, jotka suihkunurkassa olivatkin korkeat. Piikattiin kaikki märkä betoni pois ja samalla Tero tarkisti valesokkelin tilanteen. Puuta täytyi poistaa metrin pätkä, koska se oli suihkun kastelemasta vedestä lahonnut. Tero tarkastaa kaikki ulkoseinän valesokkelit remontin edetessä. (Jos valesokkelitalossa ei ole salaojia tai veden ohjausta talosta pois päin, suoraan anturan päällä oleva puu imee vedet itseensä ja happanee. Valesokkelitalon tunnistaa siitä että sen sisäänkäynti on samassa tasossa maan kanssa, joten sokkelin rakenteet ovat maan alla)






Tämän jälkeen vaihdettiin kaivo uuteen. Piikattiin märkää betonia noin 1,5m2 alueelta, ja samassa lähti vanha kaivo. Sitten uritettiin urat vesikiertoiselle lattialämmitykselle, suihkun putkille ja saunan kuivakaivolle.  Emme halunneet kylppäriin mitään putkia pinnassa, niin jouduimme näkemään vähän lisävaivaa, mutta se kyllä kannattaa. Lopputulos on siisti ja helpompi pitää puhtaana.



Saunan palomuuri

Tässä vaiheessa budjetista ei ole kulunut juuri mitään. Oma työ on "ilmaista" ja olen moneen kertaan sanonutkin että itselle tehdessä tämä ei tunnu työltä ollenkaan. Ja muutenkin tykätään molemmat työstämme, niin ei tuota ongelmia jatkaa samalla aiheella töiden jälkeen :) seuraavaksi yritän kirjoittaa vähän kasauksesta, laatoituksesta ja tarkemmin meidän budjetista ja muista kuluista.

Kommentit

  1. Hyvä, ettei asbestia teillä ollut. Me remontoimme keittiömme muutama kuukausi sitten ja meille tehtiin asbestikartoitus. Onneksi ei meiltäkään asbestia löytynyt. On kyllä totta, kun itselle tekee niin ei tunnu työltä ollenkaan.

    VastaaPoista
  2. Täälläkin remppa alkamassa. Olemme miettineet vaihtolavan hankkimista, niin saa sitten hyvin kaiken samaan paikkaan ja kuljetettua helposti pois. Kiva kuulla, että ei tunnu kovinkaan työltä tuo. Sittenhän se on mieleistä!
    https://www.esapalvelut.fi/kuljetukset-ja-vaihtolavat

    VastaaPoista
  3. Siinä onkin urakkaa, varmasti hyvä tulee. Kiitos jakamisesta. Tutulla myös alkaa nyt purkaminen, mutta ihan kokonaispurkutyö. Jännittävä seurata näin vierestä. https://www.totaalipurku.fi/purkutyot

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kylppärin kasaus

Siinä vaiheessa kun ruettiin hakemaan remonttilainaa niin suunniteltiin budjetti. Otimme pohjapiirustukset esille ja huone kerrallaan mietittiin, mitä uusitaan ja mitä tämä tulee maksamaan. Tämän jälkeen lisäsin huonekohtaiseen summaan muutamia satoja lisää, koska pienistä puroista syntyy iso joki. Ja remontin kuluessa ollaan huomattu, että tämä oli todellakin tarpeen. Jos laatoissa säästettiin pari sataa, meni se säästö nopeasti kaatopaikkakeikkoihin, laasteihin ja muihin pieniin asioihin joita kertyy. Näitä on vaikea budjettiin laskea, joten muutaman satasen lisäys sinnetänne on ihan paikallaan. Ja tällä hetkellä olemmekin aika hyvin pysyneet budjetissa.  Kylppäriin meillä oli varattu 3000e ja saunaan 1500e. Summat vaikuttavat joidenkin mielestä alhaiselta, mutta työlle ei ole laskettu hintaa, eikä tämä vielä niin raskaalta ole tuntunut, että sitä tarvitsisi miettiä. Kun remontti alkoi, niin ollaan tehty melkein joka ilta jotakin. Muutamia iltoja on pidetty ihan vapaana, mutta v

Seinien kittaus ja pohjamaalaus

Ikkunat on nyt maalattu kolme kertaa ja niistä tuli aika hyvät pelkästään sillä että vain sisin pinta on maalattu. Ikkunoissa oli kumitiiviste lasin reunoissa, mikä toisaalta helpotti rajaamista. Koulussa meille opetettiin, että maalarinteippiä ei käytetä juuri mihinkään. Tarkat paikat pitää vain opetella tekemään ilman teippejä ja niin on nopeampikin. Ainoastaan jos kumitiivistettä ei olisi ollut niin ikkunaan kumitiivisteen paikalle olisi voinut vetää tetramassan ja päälle maalin. Tämä on siistein tehdä teipin kanssa, joka poistetaan heti maalin levityksen jälkeen. Seiniin on saatu jo levyjä paikalleen ja sitä mukaa niitä nauhoitetaan. Tästä voin kirjoittaa vähän vinkkiaiheisesti, nimittäin vaihe on työläs ja monessa kohtaa on tyrimisen vaara. Eli ensin sauman (mikä on syvennetty) yli levitetään tasoitetta, johon nauha kiinnitetään. Sitten kapealla lastalla painetaan nauha kiinni tasoitteeseen ylhäältä alas. Tässä vaiheessa kaiken ilman täytyy tulla pois nauhan ja tasoit

Lattialämmitysputken asennus ja muuta oheistyötä

Tosiaan remontointi on hidastunut, kun palasimme töihin. Mutta pääsemme tekemään iltaisin muutamia tunteja ja viikonloput on tosi tehokkaita, kun päästään tekemään aamusta iltaan! Mitattiin lattialämmityspiirien pituudet mitalla ja putkimies tilasi putket sen mukaan. Putkari antoi meille lainaan kätevän hyrrän, johon sai putkikiepin rullaamaan nätisti, eikä toisen tarvinnut kannatella sitä käsissään. Tuo kieppi nimittäin menee todella nopeasti sekaisin, jos hätäilee kiepityksen kanssa.   Lattialämmitysurat täytyy primeroida hyvin, että kuumaliima jää uraan hyvin kiinni. Kun primeri on kuivunut voidaan putki levittää ja sitä mukaa se kannattaa liimata hyvin kuumaliimalla uraan. Koska siinä vaiheessa kun urat täytetään massalla, pyrkii se putki sieltä nousemaan. Mitä korkeammalla urasta se putki törröttää, sitä korkeammalle täytyy tasotetta laittaa ja tasoite maksaa! Eli kannattaa tehdä urasta vaikka reilusti liian syvä. (Esim. meidän putki oli 17mm ja urat 25mm syvät, eikä